Är CBD-olja lagligt?

Ett litet klargörande...


Först ett litet klargörande eftersom det är många som förväxlar laglighet med restriktioner.
När vi pratar om laglighet här menar vi hur det ser ut utifrån juridiska perspektiv. Alltså vad polisen säger om du innehar Hampaolja.

Det som folk ofta förväxlar det med är de restriktioner som Läkemedelsverket sätter upp. Läkemedelsverket har nämligen uttryckt att de vill läkemedelsklassa ämnet CBD. Detta har ingenting med laglighet att göra för dig som konsument. För tillverkare sätter det dock upp begränsningar och man måste få sina produkter godkända och klassade för att få sälja dem. Läkemedelsverkets "konstiga" försök till klassning av en naturprodukt är en historia i sig och låt mig få återkomma till den i ett eget inlägg framöver.
Så låt oss här reda ut det utifrån det juridiska perspektivet.


Det finns både laglig och olaglig olja...


Vad som styr lagligheten här i Sverige är vilken planta oljan är tillverkad på samt innehåll av THC. Hampa i sig är lagligt att odla (med tillstånd) så länge det rör sig om EU-godkänd hampa. Det är en planta där ämnet THC är näst intill obefintligt. THC är det ämne som kan framkalla psykoaktiva effekter vi intag av större mängder. Ämnet som gör dig "hög" när du t.ex. röker drogvarianten av cannabis.

För att få en mer klargörande bild av vad som är lagligt rekommenderar vi att du läser artikeln på HampaSverige.se

https://hampasverige.se/ar-hampaolja-cbd-olja-lagligt/

SNÄLLA! Dela det här inlägget med andra så att vi får upp förståelsen för att CBD olja är någonting som kan hjälpa många att må bättre - det ska inte förväxlas med någon drog!